Turisme

El Porrat i la Gastronomia

El Prat és una fira, un petit mercat de fruits secs i torrats, torrons, dolços i tot tipus de menjars i àpats, celebrada en molts pobles valen­cians al costat d’una església o santuari en el seu moment de festa. El seu origen resideix en la fenomenologia festiva de segles passats, quan els porrats permetien sufragar, total o parcialment, les despeses de la jornada festiva en honor al sant.

Actualment, la celebració va més enllà de l’estrictament religiós i es converteix en punt de trobada de persones, en un esdeveni­ment cultural i lúdic que permet als nostres veïns i visitants gaudir d’exposicions, música, balls, excursions, gastronomia, jocs populars parell els més menuts, tallers d’artesania... El Porrat s’ha convertit en element de recuperació del patrimoni cultural de cada poble, així com un gran atractiu turístic per a la localitat.

En Benirredrà, el porrat se celebra en honor a Sant Antoni, la segona setmana de gener. Conta la llegenda que el sant va curar a un porquet que havia nascut cec i sense peus. Des d’aquell moment se’l considera protector dels animals. Els nostres majors celebren la festivitat amb una foguera, cantant ballant i preparant embotit i carn en les brases. Al matí es beneixen els animals de treball i companyia, així com les garrofes, la palla i la dacsa que els servirà d’aliment. En una època que el pa era un ben escàs i imprescindible, l’acte de compartir el pa prèviament beneït amb propietats curatives es convertia en part fonamental del ritual festiu.

El Porrat de Benirredrà té el seu origen en la fira que s’instal·lava al voltant de l’ermita de Sant Antoni. La gent, despres de pujar a l’ermita en romeria, es menjava la tradicional cassola d’arròs al forn en la muntanya. Altra tradició era la de fer la mocadorà, que consistia que els homes omplien mocadors amb tota classe de fruites seques per a obsequiar a les enamorades.

Avui, la festa és eminentment lúdica, recuperant les revetles, el teatre en el carrer, els concerts de la banda musical, el mercat artesà i els llocs comercials. Així mateix, com els animals de treball quasi han desaparegut, són principalment els animals de companyia els quals reben la benedicció.

 

Les Festes i les tradicions

 Les festes amb més rellevància de Benirredrà són les patronals cele­brades a l’agost. El dia més important és el 10 d’Agost, dedicat al patró Sant Llorenç. Una jornada de trobada amb els veins del poble i els be­nirredras i benirredranes que ara resideixen fora del poble. El dia gran comença a assaborir-se amb el sopar dels jubilats i les associacions, organitzada per l’ajuntament. Per als més valents, de matinada, des­prés de la revetla tenim el correfocs. Fins a fa uns anys eren típiques les tradicionals “cordaes” al carrer Ample.

No menys important és la celebració en honor a la Verge del Carmen per part de les festeres casades, i en honor al Cor de Jesús pels homes casats. Les solteres i solters joves del poble estan recuperant la seua pròpia festa que d’un temps a ara havia anat desapareixent.

Les festes d’Agost se realitzen del 10 al 14 d’Agost, que organitzen sopars, reunions activitats com el concurs tradicional de truc, la Falla, i sopars per a tot el poble com la famosa torrà de xulles.

Destaquenm també la festivitat de Sant Josep que culmina amb la se­tmana de Falles, en les quals participen tots els veïns en una comissió en concurs amb les falles de Gandia. La falla, creada en 1978, planta cada any els seus monuments en el Carrer de la Creu o el Carrer Am­ple. Si la plantà és una acte emblemàtic, ho és més la cremà de la nit de San José, quan les cendres es converteixen en l’essència i la motivació per a preparar el monument i la festa de l’any següent.

En primavera, Benirredrà celebra la Festivitat del Corpus, en la qual els xiquets que han pres la comunió ixen en processó pels carrers del poble. Al llarg del recorregut s’instal·len els altarets guarnits amb flors, on s’exposa el santíssim que recorre els carrers davall pal·li.

Altres festivitats celebrades en el municipi són l’ayuntament junt el col·legi Esclavas setmana cultural 1ª quinzena maig, dia de la Comuni­tat Valenciana o Santa Cecilia, patrona dels músics, el 22 de Novembre amb diferents activitats culturals, cercaviles i concert de la Banda de Música de Benirredrà. En Nadal la nit del 5 de Gener els Reis d’Orient vénen a visitar als més menuts, i és costum 

que lliuren els seus regals en l’església un per un.

 

PÀGINES D'INFORMACIÓ TURÍSTICA 

 

Web Turística de la Comunidad Valenciana

 

 Web turística de la Generalitat Valenciana

_

 Web turística de la Diputació de València